Over Ons

Boogschieten bij Sint Sebastiaen voor iedereen vanaf 10 jaar en ook voor volwassenen. De leden schieten met houten en kunststof bogen, recurve, barebow, long bow en compound. We hebben een wedstrijdhal en een groot buiten schietterrein. Je kan bij ons wedstrijdschieten en recreatief schieten.

Wie we zijn

De huidige vereniging is een voortzetting van het schuttersgilde dat eeuwen geleden een bijdrage leverde aan de verdediging van ‘s-Gravenhage. De officiële naam is nog steeds Haags Handboogschuttersgilde. Wij heten dus Gilde maar zijn een moderne handboogvereniging.

  • Op het terrein kan je buiten schieten op 25 meter banen. De schutter staat onder een overkapping.
  • 10 van deze banen zijn te verschuiven van 25 meter tot 5 meter voor trainingen.
  • Wel 7 banen, om olympische afstanden van 30-50-60-70 en zelfs 90 te kunnen schieten.

Wat was een gilde?

Gilden zijn er altijd geweest. Het woord is afgeleid van de oude Germanen. De natuurmensen die sterke onderlinge banden onderhielden en het meest genoten van goed eten en drinken. Zij herdachten op gezette tijden hun doden met uitgebreide dodenmalen, die een religieuze betekenis hadden. Het offer, de bijdrage, heette ‘gilde’.

Deze naam ‘gilde’ ging over op het feestmaal zelf en later ook op het gezelschap dat de maaltijden genoot. In de middeleeuwen werden dit beroepsgroepen die opkwamen voor de groepsbelangen, een schoenmakersgilde bijvoorbeeld. De schuttersgilden waren belast met het bewaken en bewaren van orde, rust en veiligheid van de burgers, in oorlogs- en vredestijd.

archery-3

Buiten schietbanen​

Wij beschikken over 40, gedeeltelijk overdekte, 25 meter banen. 10 van deze banen zijn te verschuiven van 25 meter tot 5 meter voor trainingen, maar staan veelal op 18 meter. Daarnaast is er de mogelijkheid om, op onze 10 lange banen, de olympische afstanden, 30-50-60-70 en 90 meter te schieten.
Sint Sebastiaen

Binnen schietbaan

De schiethal is 35 m lang en 12 m breed en biedt ruimte aan twaalf 18 m banen. De hal is een welkome aanwinst in de winter maar ook bij harde wind en regenachtig dagen.
archery-7

Onze uitrusting en kantine

Voor onze cursisten hebben we een grote selectie recurvebogen. Daarnaast een kleine selectie compoundbogen en houtenbogen. Ook het overige materiaal zoals pijlen, taps, armbeschermers, is ruimschoots gesorteerd.
book

Ons boek

Het Haagsch Handboogschuttersgilde van Sint Sebastiaen, 1958-2013 door Hendrik Chervet een geschiedenis van een moderne handboogvereniging

Documenten